top of page

De Spaanse CEO van Triodos verlaat de bank

LMB

21 okt. 2023

Triodos Bank kondigde vrijdag het vertrek aan van Mikel García Prieto, de Spaanse CEO.

Bron Spanje: El Diario

Nederlandse vertaling:

Triodos Bank kondigde vrijdag het vertrek aan van Mikel García Prieto, de Spaanse CEO van Spanje. Hij is al 20 jaar actief en is sinds 2014 verantwoordelijk voor de Spaanse markt. De bank heeft aangekondigd dat het tijdelijk zal worden vervangen door Daniël Kölher, die tot nu toe verantwoordelijk was voor retailbankieren bij de Nederlandse bankgroep.


García Prieto's vertrek uit de bank komt maanden nadat het systeem voor het noteren van effecten van beleggers die al drie jaar vastzitten en hun geld niet meer konden terugbetalen, in werking is gelopen. De crisis begon in 2020 als gevolg van de pandemie, die de grenzen liet zien van een model voor het aantrekken van investeerders dat al sinds de oprichting van de bank in de jaren tachtig actief was.


In Spanje waren er 7.600 mensen getroffen door dit probleem, dat momenteel voor de rechter staat, met tegenstrijdige uitspraken ten gunste van de bank of investeerders.


De bank verwijst niet naar de crisis die haar de afgelopen drie jaar heeft getroffen en wijst op persoonlijke motivaties om te vertrekken. "Samen met het managementteam van Triodos Bank España zal [Kölher] de stem, aanwezigheid en reputatie van Triodos op de Spaanse markt versterken, onze impactstrategie opbouwen en de ervaring van de groep de Spaanse vestiging in de volgende fase ondersteunen. In deze periode hebben we ook de tijd om de persoon te identificeren die de komende jaren definitief in Spanje zal zijn", aldus het persbericht van vrijdag.


García Prieto is in de loop der jaren het gezicht geweest van de entiteit die bekend staat om zijn 'ethische bank' en de financiële sector in Spanje die streeft naar duurzame investeringen. 'Mikel is getuige geweest van en een van de architecten van de ontwikkeling en groei van Triodos Bank in Spanje, waar de bank een pionier is geweest in de ontwikkeling van duurzame financiën en een belangrijke entiteit op de Spaanse markt is geworden,' aldus Jacco Minaar, commercieel directeur van de bank. De CEO van de bank, Jeroen Rijpkema, legde in een interview met de bank begin zomer uit dat de bank meer dan 300 zaken heeft aangespannen, waarvan 23 gunstige en 23 tegen de belangen van de bank. 'Hoewel we allemaal kunnen discussiëren over waarom dit is gebeurd, mogen we de emotionele pijn die mensen hierdoor hebben ondervonden niet over het hoofd zien,' zei hij toen over de situatie waarin de bank zich bevond.


bottom of page