top of page
  • red-triodos

GOEDDUNKEN

Uw Kleine Prins is onlangs beland op een voor hem nieuwe planeet. Een planeet met bankiers, financiers en juristen.Ooit kocht deze prins certificaten bij Triodos bank in de hoop en het vertrouwen er een jaar of twintig niet meer naar om te hoeven kijken.

Maar, om met onze tuinman van lang, lang geleden te spreken:”Tob niet, alles wordt anders”, bezit ik nu een stichting op een andere planeet.


Om mij heen kijkend zie ik allerlei zaken nu voor het eerst.

Ik wil u meenemen en er zo af en toe één ontdekken.

Om te beginnen, wil ik u voorstellen aan een eenzaam spook, dat ineens aan ons verscheen in 2014, in het zoveelste prospectus.

De naam: Sole Discretion.

Excuses voor het Engels, maar op deze planeet is dat een voorname taal.

Op de planeet waar ik vandaan kom, wordt zelfs de Troonrede jaarlijks in begrijpelijk Nederlands vanuit het onbegrijpelijk Nederlands vertaald.

Hier zocht ik zelf maar naar een goed woord in onze moerstaal.

‘Goeddunken’ leek de lading het beste te dekken.

De betekenis kennen we allemaal wel, maar het woord komt ook met een bepaald sentiment. Dunk wordt vaak voorafgegaan door de toevoeging ‘eigen’ en dan dunk. Nooit hoor je ‘zijn’dunk, of ‘jouw’dunk.

Het heeft een zweem van neerbuigendheid met een éénrichting naar beneden.


Welnu, het bleek, dat wij, de certificaathouders, voortaan te maken hadden met een bankbestuur, dat in ‘Sole discretion', ofwel in de woorden van Jolande Sap, autonoom(!) beslissingen kon nemen.

Mijn juridische kennis is ontoereikend om te kunnen beoordelen of deze bevoegdheid al langer bestond, maar blijkbaar werd het nodig gevonden het nu duidelijk te benoemen.

‘Sole discretion’ kon fondsen sluiten en waardebepalingen afschaffen, zelfs trouwe klanten/eigenaars van de bank naar elders bonjouren (Captin).

Wij zijn allemaal Kleine Prinsjes op een nieuwe planeet geworden, zou je kunnen zeggen.


Alles wat u wilde weten over ‘Sole discretion’ (goeddunken) :


De vraag rijst (bij mij), wie deze bevoegdheid eigenlijk toekent?

Óf het bestond altijd al, maar was verpakt in juridisch jargon, óf er bestaat een instantie die de autoriteit heeft om dat te doen.

Óf, en dat zou helemaal verrassend zijn, het bestuur kroont zichzelf.

Een Napoleon, ik noem maar wat, zou dat doen.


Op zo’n moment realiseert een certificaathouder  zich hoe ongelijk de (machts)verhoudingen zijn.


Als je binnen de juridische vakliteratuur gaat googelen op ‘Sole discretion’ en je zoekt naar de limieten ervan, dan stuit je op vrij zachte begrippen als ‘good will’.

Duidelijk is wel, dat de beperkingen zich binnen de oorspronkelijke overeenkomst moeten afspelen.


Laat ik het zo zeggen:

Als je een vis uit een droogvallende sloot wilt redden, is het duidelijk, dat je hem naar een andere plek met water moet brengen.

Red je hem uit de sloot, maar breng je hem naar een droge plek, al dan niet met al het voedsel van de wereld om hem heen, de vis zal het, druk spartelend,  uiteindelijk niet overleven.


De vis is uit zijn element ‘gered’.


J. Melaard

Voorzitter Red Triodos


"The question whether or not Triodos Bank will purchase Depository Receipts offered for sale is at the sole discretion of Triodos Bank and Triodos Bank will at no point in time be obliged to purchase Depositary Receipts offered for sale. Investors may therefore during a long period of time not be able to sell or otherwise dispose of their Depositary Receipts and/or to sell their Depositary Receipts for their presumed value." (prospectussen vanaf 2014)
"Triodos Bank facilitates transactions in Depository Receipts by repurchasing and (re)selling Depository Receipts. Triodos Bank at its sole discretion may decide to limit or suspend its facilitating activities, f.i. in case of unbalanced order volumes, or in case Triodos Bank has reached or approaches its regulatory limit to repurchase Depository Receipts. As a consequence, investors may during a period of time of several months, or much longer, not be able to sell or otherwise dispose of (all of) their Depository Receipts." (prospectus 2020)

Waar ontleent SAAT/Triodos Bank haar recht aan om de waarderingsgrondslag van de certificaten eenvoudigweg te wijzigen van NAV naar vraag en aanbod?

Antwoord: De bank dunkt het goed, punt. Sole Discretion!98 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글

별점 5점 중 0점을 주었습니다.
등록된 평점 없음

평점 추가
bottom of page